Wednesday, September 24, 2014

Tenggiri Goreng Masala


BAHAN:
3 keping isi ikan tenggiri
3 ulas bawang merah dikisar
3 cm halia dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 camb jus limau kasturi
1/2 camt serbuk jintan manis
1/2 camt serbuk ketumbar
1/2 camt serbuk kunyit
1 camb serbuk cili
2 camb yogurt
1 camt daun pudina kisar
1 camb serbuk kari ikan
Garam

CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk ketumbar.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bawang merah, halia & bawang putih hingga garing.  Masukkan serbuk jintan, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili & serbuk kari bersama sedikit air.  Kacau hingga wangi.  Masukkan yogurt, pudina & jus limau.  Sesuaikan rasa dengan garam.  Tuangkan di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment