(Photo : www.tastyfoodsforever.com)
BAHAN:
3 keping isi ikan tenggiri
3 ulas bawang merah dikisar
3 cm halia dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 camb jus limau kasturi
1/2 camt serbuk jintan manis
1/2 camt serbuk ketumbar
1/2 camt serbuk kunyit
1 camb serbuk cili
2 camb yogurt
1 camt daun pudina kisar
1 camb serbuk kari ikan
Garam
CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk ketumbar. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang merah, halia & bawang putih hingga garing. Masukkan serbuk jintan, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili & serbuk kari bersama sedikit air. Kacau hingga wangi. Masukkan yogurt, pudina & jus limau. Sesuaikan rasa dengan garam. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
3 keping isi ikan tenggiri
3 ulas bawang merah dikisar
3 cm halia dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 camb jus limau kasturi
1/2 camt serbuk jintan manis
1/2 camt serbuk ketumbar
1/2 camt serbuk kunyit
1 camb serbuk cili
2 camb yogurt
1 camt daun pudina kisar
1 camb serbuk kari ikan
Garam
CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk ketumbar. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang merah, halia & bawang putih hingga garing. Masukkan serbuk jintan, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili & serbuk kari bersama sedikit air. Kacau hingga wangi. Masukkan yogurt, pudina & jus limau. Sesuaikan rasa dengan garam. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment