BAHAN:
800g ikan bawal/patin/tenggiri
8 ulas bawang merah ditumbuk halus
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
3cm halia ditumbuk halus
15 tangkai cili padi hijau ditumbuk halus
1 batang serai ditumbuk halus
2 camb minyak sapi
1 cawan air
Sedikit cuka
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Panaskan minyak sapi & tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan air & biarkan mereneh seketika. Sesuaikan rasa dengan cuka, gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hiaskan dengan taburan bawang goreng & cili padi goreng.
800g ikan bawal/patin/tenggiri
8 ulas bawang merah ditumbuk halus
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
3cm halia ditumbuk halus
15 tangkai cili padi hijau ditumbuk halus
1 batang serai ditumbuk halus
2 camb minyak sapi
1 cawan air
Sedikit cuka
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Panaskan minyak sapi & tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan air & biarkan mereneh seketika. Sesuaikan rasa dengan cuka, gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hiaskan dengan taburan bawang goreng & cili padi goreng.
No comments:
Post a Comment