Sunday, August 3, 2014

Ikan Masak Hijau


BAHAN:
800g ikan bawal/patin/tenggiri
8 ulas bawang merah ditumbuk halus
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
3cm halia ditumbuk halus
15 tangkai cili padi hijau ditumbuk halus
1 batang serai ditumbuk halus
2 camb minyak sapi
1 cawan air
Sedikit cuka
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan. 
Panaskan minyak sapi & tumis bahan tumbuk hingga garing.  Masukkan air &  biarkan mereneh seketika.  Sesuaikan rasa dengan cuka, gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan.  Hiaskan dengan taburan bawang goreng & cili padi goreng.

No comments:

Post a Comment