(Photo : www.shahriahnovelisresipe.blogspot.com)
BAHAN:
4 ekor ikan cencaru
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
10 tangkai cili kering dikisar
2cm halia dikisar
2cm kunyit hidup dikisar
1cm lengkuas dikisar
3 batang serai dikisar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit air asam jawa
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan air asam jawa & ikan. Biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan cencaru
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
10 tangkai cili kering dikisar
2cm halia dikisar
2cm kunyit hidup dikisar
1cm lengkuas dikisar
3 batang serai dikisar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit air asam jawa
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan air asam jawa & ikan. Biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment