(Photo : www.nans-tera.blogspot.com)
BAHAN:
2 ekor ikan talapia/bawal
8 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit dikisar halus
1/2 inci lengkuas dikisar halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
3 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 camb kerisik
2 camb cili giling
5 kuntum bunga cengkih
1/2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2 ekor ikan talapia/bawal
8 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit dikisar halus
1/2 inci lengkuas dikisar halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
3 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 camb kerisik
2 camb cili giling
5 kuntum bunga cengkih
1/2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
Tumis bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar & cili giling. Kacau hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan, kerisik & pes asam jawa. Biarkan mereneh sebentar. Masukkan ikan & bawang besar. Kacau hingga kuah agak pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan bawang goreng & cili merah yg dihiris.
No comments:
Post a Comment