(Photo : www.my-mintroom.blogspot.com)
BAHAN:
3 ekor ikan cencaru dibersihkan
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 sm halia dikisar
1 batang serai dikisar
100g rempah masala
250ml santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
3 ekor ikan cencaru dibersihkan
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 sm halia dikisar
1 batang serai dikisar
100g rempah masala
250ml santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah masala dan biarkan hingga garing. Masukkan santan. Kacau rata hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Masukkan ikan cencaru. Kacau sebentar. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment