(Photo : www.rossamyzani.blogspot.com)
BAHAN:
4 ekor ikan keli/kembung
6 ulas bawang putih dikisar
5 tangkai cili padi dikisar
7 helai daun cekur dikisar
1 camb jus limau nipis
5 helai daun limau purut
2 cawan santan pekat
Gula & garam
CARA:
Goreng atau panggang ikan sehingga masak. Ketepikan. Campurkan semua bahan kisar dengan santan kelapa & daun limau purut. Panaskan di atas api sederhana & selalu dikacau supaya tidak berketul. Tambahkan jus limau, gula & garam secukup rasa. Masukkan ikan & kacau seketika. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan keli/kembung
6 ulas bawang putih dikisar
5 tangkai cili padi dikisar
7 helai daun cekur dikisar
1 camb jus limau nipis
5 helai daun limau purut
2 cawan santan pekat
Gula & garam
CARA:
Goreng atau panggang ikan sehingga masak. Ketepikan. Campurkan semua bahan kisar dengan santan kelapa & daun limau purut. Panaskan di atas api sederhana & selalu dikacau supaya tidak berketul. Tambahkan jus limau, gula & garam secukup rasa. Masukkan ikan & kacau seketika. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment