(Photo : www.koleksi1001resepi.com)
BAHAN:
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dihiris
1 labu bawang besar dihiris
1 inci halia dihiris
1 tangkai cili hijau dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1 cawan air
1/2 cawan cuka
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan hiris hingga layu. Masukkan air & cuka. Biarkan mereneh sebentar. Sesuaikan rasa dengan gula & garam. Masukkan ikan. Sedia utk dihidangkan.
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dihiris
1 labu bawang besar dihiris
1 inci halia dihiris
1 tangkai cili hijau dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1 cawan air
1/2 cawan cuka
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan hiris hingga layu. Masukkan air & cuka. Biarkan mereneh sebentar. Sesuaikan rasa dengan gula & garam. Masukkan ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment