(Photo: www.jomasak.wordpress.com)
BAHAN:
4 ekor ikan cencaru/selar/kerisi
2 camb jintan manis ditumbuk halus
2 camb jintan putih ditumbuk halus
4 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan & biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan cencaru/selar/kerisi
2 camb jintan manis ditumbuk halus
2 camb jintan putih ditumbuk halus
4 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan & biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment