(Photo : www.skybluemelleymey.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan merah dipotong 2
70g ulas bawang merah dikisar
70g cili merah dikisar
50g serai dikisar
50g halia muda dikisar
30g lengkuas muda dikisar
30g bawang putih dikisar
1 helai daun kunyit dihiris
5 helai daun limau purut dihiris
1 biji kelapa diambil santan
1 camb kerisik
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
70g ulas bawang merah dikisar
70g cili merah dikisar
50g serai dikisar
50g halia muda dikisar
30g lengkuas muda dikisar
30g bawang putih dikisar
1 helai daun kunyit dihiris
5 helai daun limau purut dihiris
1 biji kelapa diambil santan
1 camb kerisik
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan santan. Kacau hingga kuah agak pekat. Masukkan ikan, daun kunyit & daun limau purut. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment