(Photo : www.salamdariborneo.blogspot.com)
BAHAN:
4 ekor ikan kembung/cencaru dibelah belakang
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
3 tangkai cili merah ditumbuk
3sm halia ditumbuk
1 genggam udang kering ditumbuk
1 camb pes asam jawa
1 helai daun kunyit dihiris halus
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
2 cawan kelapa parut muda (kelapa putih) ditumbuk
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Ketepikan. Campurkan semua bahan2 lain di dalam satu bekas & sumbat padat ke dalam ikan. Goreng dengan minyak tohor hingga keemasan. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan kembung/cencaru dibelah belakang
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
3 tangkai cili merah ditumbuk
3sm halia ditumbuk
1 genggam udang kering ditumbuk
1 camb pes asam jawa
1 helai daun kunyit dihiris halus
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
2 cawan kelapa parut muda (kelapa putih) ditumbuk
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Ketepikan. Campurkan semua bahan2 lain di dalam satu bekas & sumbat padat ke dalam ikan. Goreng dengan minyak tohor hingga keemasan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment