(Photo : www.ideresepmasakan.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap
1 inci kunyit hidup ditumbuk halus
3 biji buah keras ditumbuk halus
1 ulas bawang merah di mayang
1 tangkai cili merah dimayang
5 camb santan pekat
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Goreng ikan sehingga kekuningan tetapi jangan terlalu garing. Angkat & ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan santan pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Masukkan hirisan bawang & cili merah. Kacau rata. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap
1 inci kunyit hidup ditumbuk halus
3 biji buah keras ditumbuk halus
1 ulas bawang merah di mayang
1 tangkai cili merah dimayang
5 camb santan pekat
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Goreng ikan sehingga kekuningan tetapi jangan terlalu garing. Angkat & ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan santan pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Masukkan hirisan bawang & cili merah. Kacau rata. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment