(Photo : www.jajazack.blogspot.com)
BAHAN:
4 ekor ikan kembung/cencaru dibelah belakang
6 ulas bawang merah ditumbuk lumat
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
15 tangkai cili kering ditumbuk lumat
3sm halia ditumbuk lumat
3sm belacan ditumbuk lumat
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit & garam. Ketepikan. Tumis bahan2 tumbuk bersama pes asam jawa sehingga wangi. Masukkan gula, garam & serbuk perisa secukup rasa. Kacau hingga sambal garing. Tutup api & biarkan sambal sejuk sebelum di sumbat ke dalam ikan. Goreng ikan di dalam minyak tohor hingga keemasan. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan kembung/cencaru dibelah belakang
6 ulas bawang merah ditumbuk lumat
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
15 tangkai cili kering ditumbuk lumat
3sm halia ditumbuk lumat
3sm belacan ditumbuk lumat
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit & garam. Ketepikan. Tumis bahan2 tumbuk bersama pes asam jawa sehingga wangi. Masukkan gula, garam & serbuk perisa secukup rasa. Kacau hingga sambal garing. Tutup api & biarkan sambal sejuk sebelum di sumbat ke dalam ikan. Goreng ikan di dalam minyak tohor hingga keemasan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment