Saturday, July 12, 2014

Ikan Goreng Sumbat Sambal


BAHAN:
4 ekor ikan kembung/cencaru dibelah belakang
6 ulas bawang merah ditumbuk lumat
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
15 tangkai cili kering ditumbuk lumat
3sm halia ditumbuk lumat
3sm belacan ditumbuk lumat
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit & garam.  Ketepikan.  Tumis bahan2 tumbuk bersama pes asam jawa sehingga wangi.  Masukkan gula, garam & serbuk perisa secukup rasa.  Kacau hingga sambal garing.  Tutup api & biarkan sambal sejuk sebelum di sumbat ke dalam ikan.  Goreng ikan di dalam minyak tohor hingga keemasan.  Sedia utk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment