(Photo : www.fizalgk.blogspot.com)
BAHAN:
4 ekor ikan kembung/cencaru
3 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 batang serai ditumbuk halus
1 tin ikan sardin dilecek
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 camb jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
CARA:
Ikan dicabut tulang biarkan isi & kulit atau boleh saja dibelah belakang. Satukan bahan tumbuk dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Lumurkan pada ikan & biarkan seketika.
Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan ikan sardin, jus limau nipis & sedikit garam. Goreng hingga garing lembab. Angkat & sumbat pes sardin ke dalam ikan & goreng atau panggang ikan hingga masak. Sedia utk dihidangkan.
4 ekor ikan kembung/cencaru
3 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 batang serai ditumbuk halus
1 tin ikan sardin dilecek
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 camb jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
CARA:
Ikan dicabut tulang biarkan isi & kulit atau boleh saja dibelah belakang. Satukan bahan tumbuk dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Lumurkan pada ikan & biarkan seketika.
Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan ikan sardin, jus limau nipis & sedikit garam. Goreng hingga garing lembab. Angkat & sumbat pes sardin ke dalam ikan & goreng atau panggang ikan hingga masak. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment