(Photo : www.catzscafe1.blogspot.com)
BAHAN:
1kg ikan keli/talapia
10 ulas bawang merah ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
3 tangkai cili hijau ditumbuk kasar
5 biji cili padi hijau ditumbuk kasar
1/2 biji tomato ditumbuk kasar
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan sedikit pes asam jawa, gula, garam & serbuk perisa. Biarkan hingga pecah minyak. Masukkan ikan & kacau rata. Sedia utk dihidangkan.
1kg ikan keli/talapia
10 ulas bawang merah ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
3 tangkai cili hijau ditumbuk kasar
5 biji cili padi hijau ditumbuk kasar
1/2 biji tomato ditumbuk kasar
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan sedikit pes asam jawa, gula, garam & serbuk perisa. Biarkan hingga pecah minyak. Masukkan ikan & kacau rata. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment