BAHAN:
1 ekor ikan merah
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang besar dimayang
2 biji tomato dicincang
100ml susu cair
3 camb minyak sapi
1 camb puri tomato
2 camb rempah beriani dibancuh dgn sedikit air
2 camb gajus panggang dikisar
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Perap ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit selama 20 minit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bawang putih dengan minyak sapi hingga wangi. Masukkan bawang besar & kacau hingga agak layu. Masukkan rempah beriani & goreng hingga garing & pecah minyak. Masukkan sedikit air, susu cair, buah & puri tomato dan gajus. Biarkan mereneh dan kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuagkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan merah
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang besar dimayang
2 biji tomato dicincang
100ml susu cair
3 camb minyak sapi
1 camb puri tomato
2 camb rempah beriani dibancuh dgn sedikit air
2 camb gajus panggang dikisar
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Perap ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit selama 20 minit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bawang putih dengan minyak sapi hingga wangi. Masukkan bawang besar & kacau hingga agak layu. Masukkan rempah beriani & goreng hingga garing & pecah minyak. Masukkan sedikit air, susu cair, buah & puri tomato dan gajus. Biarkan mereneh dan kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuagkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment