(Photo : www.harlinas.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap dibersihkan
1 camb jus halia
1 camb tepung jagung
1 camb hirisan daun saderi
1 camb hirisan daun bawang
1 camb hirisan cili merah
1 camb bawang putih dicincang
1 camb sos tiram
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedkit serbuk lada putih
Air secukupnya
CARA:
Lumur ikan dengan jus halia, sedikit garam & sedikit lada sulah. Biarkan seketika. Taburkan tepung jagung & goreng hngga ikan kekuningan. Angkat & ketepikan.
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan air & hirisan halia. Biarkan mendidih seketika. Masukkan semua bahan2 hirisan lain bersama sos tiram. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk lada putih. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap dibersihkan
1 camb jus halia
1 camb tepung jagung
1 camb hirisan daun saderi
1 camb hirisan daun bawang
1 camb hirisan cili merah
1 camb bawang putih dicincang
1 camb sos tiram
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedkit serbuk lada putih
Air secukupnya
CARA:
Lumur ikan dengan jus halia, sedikit garam & sedikit lada sulah. Biarkan seketika. Taburkan tepung jagung & goreng hngga ikan kekuningan. Angkat & ketepikan.
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan air & hirisan halia. Biarkan mendidih seketika. Masukkan semua bahan2 hirisan lain bersama sos tiram. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk lada putih. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment