(Photo : www.nurshahfamily.blogspot .com)
BAHAN:
600g kuey teow
100g udang sedang dibuang kulit
100g sotong dipotong bulat
100g isi ayam dipotong kecil
50g bunga kubis dipotong kecil
50g sayur kailan dipotong kecil
50g lobak merah dipotong kecil
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 biji bawang putih dikisar halus
5sm halia dihiris nipis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 cawan stok ikan bilis
3 biji cili padi dititik
Garam, lada sulah dan serbuk perasa
CARA:
Perap ayam, udang, sotong bersama kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, garam dan lada sulah.
Tumis bawang putih, bawang merah & halia hingga wangi. Masukkan ayam, udang & sotong. Biarkan seketika. Masukkan stok ikan bilis dan biarkan mendidih. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah. Masukkan sayuran, cili padi dan akhir sekali kuey teow. Sesuaikan rasa dengan garam, lada sulah dan serbuk perisa. Hidangkan bersama taburan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment