(Photo : www.commons.wikimedia.org)
BAHAN:
600g ikan tenggiri
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 inci kunyit ditumbuk halus
1 camt serbuk lada putih
1 camt serbuk cili
Minyak sapi
Garam secukupnya
CARA:
Perap ikan tenggiri dengan garam, bawang merah, halia, serbuk lada putih & serbuk cili. Biarkan setengah jam. Panaskan minyak sapi di dalam kuali & tumis kunyit hidup sehingga wangi. Masukkan ikan tenggiri & goreng hingga kekuningan. Sedia utk dihidangkan.
600g ikan tenggiri
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 inci kunyit ditumbuk halus
1 camt serbuk lada putih
1 camt serbuk cili
Minyak sapi
Garam secukupnya
CARA:
Perap ikan tenggiri dengan garam, bawang merah, halia, serbuk lada putih & serbuk cili. Biarkan setengah jam. Panaskan minyak sapi di dalam kuali & tumis kunyit hidup sehingga wangi. Masukkan ikan tenggiri & goreng hingga kekuningan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment