(Photo : www.shuangxingfu.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/talapia
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
5 tangkai cili merah dikisar
2cm halia dikisar
2cm belacan dikisar
2 batang serai dikisar
2 mangkuk santan
1 camb serbuk cili
2 camb serbuk rempah ikan (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit daun kari
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit & rempah ikan. Kacau hingga garing. Masukkan santan & daun kari. Biarkan hingga kuah mendidih. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap/talapia
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
5 tangkai cili merah dikisar
2cm halia dikisar
2cm belacan dikisar
2 batang serai dikisar
2 mangkuk santan
1 camb serbuk cili
2 camb serbuk rempah ikan (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit daun kari
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit & rempah ikan. Kacau hingga garing. Masukkan santan & daun kari. Biarkan hingga kuah mendidih. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment