Saturday, November 22, 2014

Siakap Goreng Kuah Kari Kapitan


BAHAN:
1 ekor ikan siakap/talapia
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
5 tangkai cili merah dikisar
2cm halia dikisar
2cm belacan dikisar
2 batang serai dikisar
2 mangkuk santan
1 camb serbuk cili
2 camb serbuk rempah ikan (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit daun kari
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar hingga wangi.  Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit & rempah ikan.  Kacau hingga garing.  Masukkan santan & daun kari.  Biarkan hingga kuah mendidih.  Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa.  Tuangkan kuah di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment