(Photo : www.tesathome.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/bawal/lampam jawa
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
3 biji cili padi ditumbuk halus
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
1 camb kicap manis
1 camb taucu
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit daun kucai dipotong
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan sedikit air, pes asam jawa, kicap manis & taucu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan cili hiris & potongan daun kucai. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap/bawal/lampam jawa
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
3 biji cili padi ditumbuk halus
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
1 camb kicap manis
1 camb taucu
1 camb pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit daun kucai dipotong
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan sedikit air, pes asam jawa, kicap manis & taucu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan cili hiris & potongan daun kucai. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment