Saturday, May 9, 2015

Kari Ikan Dengan Pisang Muda


BAHAN:
500g isi ikan merah atau tenggiri
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2sm halia dihiris
50g halba campur
300g serbuk kari ikan dibancuh dengan sedikit air
1 camt serbuk belacan
5 helai daun kari
5 biji pisang emas muda dibuang kulit luar
1 biji kelapa diambil 4 cawan santan
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Potong dan rebus pisang emas setengah masak.  Ketepikan.  Tumis bahan hiris bersama daun kari dan halba campur sehingga naik bau.  Masukkan serbuk kari dan air asam jawa.  Goreng hingga rempah garing.  Masukkan santan dan ikan.  Kacau hingga ikan masak.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Masukkan pisang muda.  Biarkan sehingga pisang masak.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment