Thursday, April 30, 2015

Kari Ikan Dengan Terung


(Photo :  www.potretkasih.com)

BAHAN:
5 ekor ikan kembung atau selar
2 biji terung bulat dibelah empat
5 ulas bawang merah ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk
1 biji kelapa ambil santan
1 paket serbuk kari
1 camt serbuk cili
Sedikit air asam jawa
Sedikit halia dihiris
Sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis.
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan tumbuk bersama halia, bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis sehingga naik bau.  Masukkan air asam jawa, serbuk kari dan serbuk cili.  Goreng dgn api perlahan hingga terbit minyak.  Masukkan santan, ikan dan terung.  Kacau sehingga ikan masak dan kuah agak pekat.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment