(photo : www.4in1pizza.co.uk)
Doh pizza (Lihat resipi asas doh pizza)
PES :
50g minyak zaitun
100g bawang besar dicincang
50g daun saleri dicincang
20gm bawang putih dicincang
100g tomato puri
100g tomato segar dicincang
garam, gula dan serbuk lada
BAHAN TABURAN ATAS :
Cili benggala, buah zaitun, cendawan butang & asparagus dihiris nipis.
Parutan keju mozarela
Parutan keju parmesan
20g minyak zaitun.
CARA :
1. Utk membuat pes tomato, tumis bawang besar & bawang putih dgn minyak zaitun sehingga layu. Masukkan tomato puri, tomato cincang & daun saleri. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk lada.
2. Canai doh pizza sehingga setebal 1 inci. Masukkan dalam acuan. Sapukan permukaan pizza dgn minyak zaitun dan ratakan pes tomato di atasnya. Lapiskan dgn cili benggala, buah zaitun, cendawan butang & asparagus. Tabur keju mozarela & parmesan. Bakar pizza dlm ketuhar yg telah dipanaskan lebih awal dengan suhu 350 darjah F selama 45 minit.
No comments:
Post a Comment