BAHAN:
Doh pizza (Lihat resipi asas doh pizza)
BAHAN PES & TABURAN ATAS :
200g tuna dlm tin dikisar
100ml santan
1 cawan bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1/2 inci halia dikisar halus
1 batang serai dikisar halus
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit dihiris nipis
1 sudu besar jus limau nipis
Sedikit gula, garam dan perisa
Hirisan cili merah
4 sudu besar tomato sos
4 sudu besar mayonis
250g keju mozarella
CARA:
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan tuna, cilih boh, kerisik, daun kunyit dan jus limau nipis. Masukkan santan, gula, garam & perisa. Masak hingga garing.
Sapukan tomato sos dan mayonis atas doh pizza. Ratakan bahan rendang. Tabur hirisan cili merah dan keju mozarellai. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment