Monday, January 31, 2011

Pizza Makanan Laut




BAHAN:
Doh pizza  (lihat resipi asas doh pizza)

PES & TABURAN ATAS:

2 camb minyak zaitun
8 camca besar sos tomato
2 biji buah tomato segar dibuang biji & dicincang halus
2 biji bawang besar dicincang halus
Mixed herbs
Gula dan garam
Udang dibuang kulit, isi kepah dan lain2 makanan laut pilihan. 

Keju mozarella atau cheddar yg diparut


CARA:
Tumis bawang besar dengan minyak zaitun hingga layu. Masukkan sos tomato, buah tomato yg dicincang dan mixed herbs. Sesuaikan rasa dgn gula & garam.

Canai doh pizza setebal 1 inci. Masukkan dlm acuan dan sapu dengan pes tomato. Tabur udang, isi kepah dll makanan laut. Tabur keju mozarella atau cheddar. Bakar sehingga pizza masak dan berwarna keperangan.

No comments:

Post a Comment