(Photo : www.southtier.com)
BAHAN:
4 keping daging steak
1/2 cawan jus halia
1/2 cawan air bawang putih
1 camca besar serbuk lada hitam
BAHAN SOS:
6 cawan stok daging
6 ulas bawang putih diketuk
5cm halia dikisar
200g sos tomato
300g sos cili
2 sudu kecil gula
Sedikit garam
CARA:
Kepingan daging diperap dengan jus halia, air bawang putih dan serbuk lada hitam selama 30 minit. Panggang daging di atas kuali leper tanpa minyak hingga daging masak.
Untuk sos, tumis halia bersama bawang putih kemudian masukkan stok daging, sos tomato, sos cili, garam & gula. Biarkan mendidih. Untuk pekatkan kuah, campurkan sedikit tepung jagung.
4 keping daging steak
1/2 cawan jus halia
1/2 cawan air bawang putih
1 camca besar serbuk lada hitam
BAHAN SOS:
6 cawan stok daging
6 ulas bawang putih diketuk
5cm halia dikisar
200g sos tomato
300g sos cili
2 sudu kecil gula
Sedikit garam
CARA:
Kepingan daging diperap dengan jus halia, air bawang putih dan serbuk lada hitam selama 30 minit. Panggang daging di atas kuali leper tanpa minyak hingga daging masak.
Untuk sos, tumis halia bersama bawang putih kemudian masukkan stok daging, sos tomato, sos cili, garam & gula. Biarkan mendidih. Untuk pekatkan kuah, campurkan sedikit tepung jagung.
No comments:
Post a Comment