(photo : www.dayangjack.blogspot.co m)
BAHAN:
250g mi kuning
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu besar kicap sotong
1/2 sudu gula
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn air
Sayuran pilihan (kubis, brokoli, kailan, jagung muda)
5 ekor udang sederhana dibuang kulit
1 ekor sotong dipotong
1 biji cili merah
1 cawan air rebusan ayam
CARA:
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, sotong dan air rebusan ayam. Masukkan kicap sotong dan gula. Biarkan mendidih dan masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau agar tidak bergentel. Setelah pekat masukkan mi. Sedia untuk dihidangkan.
TIPS:
250g mi kuning
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu besar kicap sotong
1/2 sudu gula
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn air
Sayuran pilihan (kubis, brokoli, kailan, jagung muda)
5 ekor udang sederhana dibuang kulit
1 ekor sotong dipotong
1 biji cili merah
1 cawan air rebusan ayam
CARA:
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, sotong dan air rebusan ayam. Masukkan kicap sotong dan gula. Biarkan mendidih dan masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau agar tidak bergentel. Setelah pekat masukkan mi. Sedia untuk dihidangkan.
TIPS:
Boleh juga
menggunakan yee mee atau mi kering untuk resipi ini tetapi hendaklah
digoreng terlebih dulu dalam minyak penuh hingga garing sebelum
dituangkan kuah diatasnya.
No comments:
Post a Comment