Saturday, April 27, 2013

Kupang Masak Lemak Cili Padi




BAHAN:
300g isi kupang
8 tangkai cili padi dikisar
5 ulas bawang merah dikisar
2 batang serai dketuk
2 sm lengkuas
1 camb serbuk kunyit
1 cawan air
1 cawan santan pekat
Garam & serbuk perisa

CARA :
Panaskan bahan kisar bersama serai, lengkuas & air didalam periuk. Biarkan hingga mendidih. Masukkan kupang & biarkan mereneh seketika. Masukkan santan pekat & serbuk kunyit. Kacau sehingga kuah mendidih lagi sekali. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

NOTA : 
Masakan ini sesuai juga dimasukkan hirisan nenas/cendawan tiram/rebung/belimbing buluh atau pucuk ubi kayu celur mengikut pilihan & citarasa masing2.


No comments:

Post a Comment